Dagbok

Millimeter har fölat!

2012-02-03

Så har det äntligen hänt, Milli har fölat!     (Bilder, se nedan)

Nu blir nog många förvånade, ett föl i januari!? Det finns en förklaring. När vi köpte Milli 2009 var hon betäckt men det kom inget föl. Sedan betäckte vi henne här under sommaren 2010 men hon tog sig aldrig. Vi hade, tillsammans med veterinär bestämt att hon skulle undersökas och eventuellt, om möjligt, behandlas under sin första brunst våren 2011. På grund av att vi trodde att hon inte kunde bli dräktig lät vi henne gå kvar med flocken, där även hingsten gick, i väntan på behandling.

Under våren 2011 började vi dock blir fundersamma då hon aldrig började brunsta. Inte heller under sommaren brunstade hon. Så, under hösten 2011 kände jag fölet sparka. Vi lyckades räkna ut att hon måste blivit betäckt under februari 2011 och mycket riktigt. Fredagen den 27 januari klockan 19:00 fölade hon ett brunt hingstföl. Fölningen var jättebesvärlig då ena benet låg fel och gjorde att fölet inte kom ut. Själv satt jag fast på akuten så det var min kära mor som fick lov att hjälpa Milli. Detta gjorde hon med bravur och efter att ha fått fram benet lyckades hon efter mycket om och men dra ut honom. Milli var helt färdig och har haft väldigt ont ett tag men nu är hon tack och lov pigg och kry igen. Lille busungen till föl har det aldrig varit problem med. Han busar och hoppar och springer runt som ett yrväder. I dessa delar av landet har vi nu nätt -30 grader vilket har gjort att jag gjort om stallet till en uppvärmd paddock. Fölet tycker att det är roligt att galoppera ut och in ur de olika boxarna.   =)

Milli är en så fantastisk mor och sköter om allt på bästa sätt. Det är så fachinerande att se hur naturligt allting fungerar fastän det är hennes första föl. Nu hoppas vi bara på att det ska bli varmare fort så att han kan få komma ut och leka av sig.