Dagbok

Sol igen!

2010-02-09

Äntligen är vårvintern på intågande, SÅ jag har längtat! I går var första gången i år solen nådde över berget och ned till vår gård - underbart. Det är säkert bara inbillning, men jag tycker mig riktigt känna hur det börjar spritta i benen av energi och det ser faktiskt ut som om pållarna håller med mig. Idag bestämde sig stormagade Indigo för att det var en bra morgon att busa, hon gjorde några få studs sen kom hon ihåg hur otymplig och tung hon för närvarande är.  =)  Hon ska ju föla i månadsskiftet mars/april och jag tycker att magen riktigt börjat öka i omkrets de två sista veckorna. Det blir det första föl som föds på gården och jag är SÅ nervös, stackars Indigo får stå ut med att få sitt allmänntillstånd kontrollerat flera gånger per dag (det är en enorm fördel med att plugga på distans, man kan sitta hemma och kila ut titt som tätt). Min käre make har bestämt sig för att åka på skoter och fiskesemester precis vid tiden för den beräknade fölningen - HUR tänkte han då!? Hur som, han insåg nog att jag var lite grumpy över detta så en kväll kom han och meddelade att han bestämt att han skulle köpa en övervakningskamera och montera upp i stallet så att jag slipper gå ut i stallet en gång i timmen då det är dags - ok, sa jag, är det så att du vill så     ;-)

Något annat som ligger och gnager är att snart är det dags för Golden att flytta hemifrån, jag har varit i valet och kvalet om jag ska behålla honom eller om han ska säljas. Jag har nu bestämt mig för att spara honom, jag tycker han ser ut att bli riktigt fin. Men om det perfekta hemmet skulle dyka upp så kommer jag sälja honom, att de får riktigt bra hem kommer alltid vara mitt prio #1. Han är nu snart sju månader och jag har fått flera intressanta svar från ställen som skulle kunna tänka sig att ta emot honom, måste nu bara bestämma mig för vilket som blir bäst. För att komma in på ett sidospår så förstår jag inte varför folk avvänjer fölen så tidigt? I det "vilda" får ju fölen gå med mamman ända till strax innan nästa föl ska födas och efter att ha läst en del studier i olika avvänjningstekniker och senare påvisade stereotypa beteenden så tror jag till och med att det är skadligt för fölet att bli avvant så tidigt. Därför har jag bestämt mig för att alla föl här ska bli minst åtta månader innan de flyttar, gärna äldre. Tillbaka till Golden, hur vet man om en unghingst är värd att spara eller inte. Såklart finns det ju aldrig några garantier, men hur vet man om det i alla fall är värt att chansa på, eller om det är lika bra att knipsa fortast möjligast? Kommer det med erfarenhet, lär man sig faktiskt se vilka som kan tänkas hålla måttet, eller förblir det en chansning... Eftersom jag ännu inte har denna erfarenhet så känns det som att det är lika bra att spara honom och visa på några utställningar, då får jag ju höra om domarna håller med om att han är fin, eller om han blir dissad.   =)

Casanova och jag är ute med vagnen var och varannan dag nu, det är så otroligt roligt att märka hur snabbt kondisen förbättras på honom. Igår var det fullt ös genom hela byn, han var så pigg att han inte ens lyssnade på mitt ptrooo kommando utan jag var tvungen att göra riktiga förhållningar för att få honom att sakta av - så fantastiskt roligt! Något jag blir så stolt över är hur otroligt trafiksäker han är, igår mötte vi lastbilar, mjölkbilen och diverse underliga fordon, han rörde inte ens på öronen utan skrittade friskt på rakt fram - han har verkligen ett underbart temperament!

Jag lägger in en bild på Golden, tycker ni er kunna bedömma om det är bu eller bä - skriv gärna ett inlägg så jag får lite input!