Dagbok

Tre stoföl!

2016-06-26

Så har alla årets föl kommit och resultatet blev tre små fantastiskt vackra damer.

Först ut var Ofrade som fölade den 15 Maj kl 23:00. Den fuxfärgade tjejen har en otrolig resning och pondus så det räcker för dem alla tre. En riktig vilde!

Näst på tur blev Millimeter som fölade den 20 Maj, även hon vid 23:00 tiden. Vi var borta och utökade unghingstarnas sommarhage och upptäckte i kameran att Milli krystade. Vi var hemma på några minuter och såg direkt att något var fel. Milli var genomblöt av svett och hela huvudet på fölet var ute och endast ett ben. Vi ringde direkt veterinären och började sedan själv försöka få ut fölet, som levde. Hon hade så starka krystvärkar att det inte gick att putta in fölet igen och inte komma åt att räta ut det tillbakaslagna frambenet och vi kunde inte heller dra ut fölet. Veterinären var snabbt på plats och kunde ge en injektion så att värkarna avtog. Vi kunde då hjälpas åt att putta in fölet och sedan kom veterinären åt att räta ut benet och dra ut fölet. Oj vilken lättnad när hon kom ut. Ett brunt stoföl blev det.

Sex dagar senare, den 26 Maj var så Rinett sist ut att föla. Hon följde mönstret och fölade även hon vid 23:00 tiden. Vi har alltid missat hennes fölningar trots att vi vakat som hökar på henne. Det här året blev inget undantag. Vi var ute i stallet till cirka 22:50. Hon stod då i sin box och åt hö. Hon hade då en vaxpropp. Vi gick in, slog på tevattnet, och startade sedan kameran, allt som allt cirka 10 minuter efter att vi lämnat stallet. Då låg det ett föl i boxen! Hon vill verkligen vara ifred när hon fölar... Hon fölade som vanligt tre veckor för tidigt. Ett smäckert isabellfärgat stoföl.