Dagbok

Konsten att köpa ston...

 

2009-11-04

För att bedriva avelsverksamhet behövs ston, så enkelt är det, men ungefär där slutar det enkla. Färger, stam, premieringsresultat, utställningsresultat, psyke, benställning, släktingars meriter m.m.  För mig, som är "ny i branschen" tar det en evinnerlig tid att försöka bilda mig en riktigt bra uppfattning om de ston jag hittar. I dagarna har jag lagt ut annonser lite här och där angående att köpa eller låna små ston. Att det sedan skulle bli så svårt att välja hade jag inte tänkt på.  Skimmlar, precis min favoritfärg, men kanske inte riktigt mitt prisläge, En svart, fantastiska poäng, men med svaga förvärvare bakåt. En fux, otroligt söt, men inte premierad, En gulsvart, En brun, flera svarta, flera bruna, flera fuxar....och så här håller jag på, sto efter sto. Gissa hur lätt det är för en nybörjare att välja! Som tur är har jag två vänliga själar till hjälp. Först och främst Casanovas uppfödare, Linnéa. Utan henne hade jag förmodligen lyckats köpa hem ett opremierat sto som vid senare premiering kammar hem 33p el. dyligt. Sedan har även vänliga Mia på stuteri Kronblad ställt upp med råd och tips. Tusen tack till er två, ni är Guld!

 

Så till enklare bekymmer. Vi har nu lyckats montera ihop rockarden vi köpte hos Anne på Jäboruder och tagit vår premiärtur. Casanova verkar gilla sin nya sele och rockard, och jag gör det definitivt. Stoppat säte och fjädring...mmm    En kväll fick Rinett och Golden följa med. Rinett förstår inte vitsen med att motionera och tjurade ända tills vi vände hemmåt, men Golden älskade att spatsera runt byn. Casanova trivdes med att ha honom bredvid sig, sålänge han höll sig en halv meter bakom, annars fick han veta sin plats. Ska ta kort någon dag och lägga upp här.

Nä, nu är det bäst att jag börjar plugga... har varit lite dåligt med det på sistone, med alla vackra ston jag måste kika på!   

Hoppas ni har det bra i höstrusket  /Katarina